Portret Franje Josipa I

Slika

Glava Franja Josipa I.

fotografija

25 x 22,5 cm

inv. br. KB-1232

 
28. prosinca 1895. godine Vlaho Bukovac dobio je poziv Predsjedništva sabora kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije da za ures saborske dvorane naslika Njegovo cesarsko i kraljevsko apostolsko Veličanstvo Kralja Franju Josipa I.

Bukovac je u Beču već 6. siječnja 1896. godine, gdje mu je u razmaku od dvadeset i dva dana car pozirao četiri puta po sat vremena. Bukovac je tada naslikao studiju glave, izvanredan portret koji će mu poslužiti kao skica za slikanje dva službena portreta cijele figure. Ta studija bila je izložena 1903. godine, u Kunstsalonu Eugena Artina, a bečki likovni kritičar Ludwig Hevesi objavit će u Fremdenblattu da je to jedan od najautentičnijih prikaza monarha uopće.

Vrativši se u Zagreb, Bukovac je u prirodnoj veličini naslikao dva službena portreta. Za Hrvatski sabor naslikao je cara u generalskoj uniformi, taj se portret danas čuva u Hrvatskom povijesnom muzeju, a Franju Josipa I. u carskom ornatu naslikao je za Dalmatinski sabor, prema narudžbi namjesnika Davida, koji je danas u Narodnom muzeju u Zadru. Bukovac je kopiju ovog portreta naslikanog za Dalmatinski sabor poklonio Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti.